Wie waren de joodse bewoners van ons huis?
Hijman Lierens (77), dochter Eva (41), schoonzoon Asser (44) en hun drie kinderen Joseph (14), Hijman (12) en Reina (7)

‘Ik heb er nog altijd spijt van dat ik die foto niet heb bewaard. Bij het betrekken van onze woning in 1983 kwam achter drie dikke behanglagen een oud, statig familieportret tevoorschijn, midden tussen de twee raamkozijnen geplakt. Maar bij het lostrekken van het behang scheurde helaas ook de foto middendoor. Dat het misschien een portret van in de oorlog weggevoerde bewoners betrof, kwam toen niet bij me op. Pas veel later hoorde ik van de meer dan 1100 joodse mensen uit onze straat die de concentratiekampen niet hebben overleefd.
Wie leefden er dan in de oorlog op ons adres, in Vrolikstraat 70 huis in Amsterdam? Dat er een oude marktkoopman van het Waterlooplein woonde, Hijman Lierens, wist ik al een tijd. ‘Alleenstaand’, staat er op Joods Monument vermeld. Maar dat klopt niet, vind ik tijdens de research voor deze raamposter uit. Ook Hijmans dochter Eva Lierens-Croese en haar hele gezin blijken op Vrolikstaat 70 huis gewoond te hebben in plaats van nummer 7.
Een schokkende ontdekking, want ze zijn allemaal vermoord. Eerst wordt Eva met haar drie kinderen in september 1942 tijdens een razzia opgepakt. Op 19 september worden ze vanuit Westerbork op transport gesteld en drie dagen later in Auschwitz vergast. Waren haar man Asser Croese, die schoenmaker was, en vader Hijman tijdens de razzia misschien niet thuis? Waren ze aan het werk? We weten het niet.
In de Vrolikstraat blijven kunnen ze in ieder geval niet. Asser trekt in bij Eva’s zus Sara en diens man Raphael van Bever (voddenkoopman), aan de andere kant van het spoor op Tugelaweg 88 III. Op 24 januari 1943 worden ook hij en het hele gezin Van Bever op transport gesteld en op 1 februari in Auschwitz omgebracht.
Hijman verhuist op 19 september naar Magersfonteinstraat 4 III, ook in de Transvaalbuurt. En op 26 oktober vindt hij een plaatsje in het Portugees-Israëlitisch Oude Mannenhuis, Mishenet Sekeniem, aan de Nieuwe Herengracht 33. Lang duurt zijn verblijf er echter niet. In februari 1943 worden alle bewoners van het bejaardenhuis opgepakt en afgevoerd en op de 19 februari wordt Hijman in Auschwitz vermoord.
Geen van zijn tien kinderen heeft de oorlog overleefd.’
De huidige bewoners Joost & Martha Luz
PS. De informatie op Joods Monument is inmiddels aangepast.
Gedenkwandeling door de Oosterparkbuurt
Vanaf zaterdag 23 april tot en met donderdag 5 mei 2022 hangen op ruim 40 woningen Verhalenposters van Namen en Nummers achter de ramen, die vertellen over de joodse buurtbewoners van toen.
De gedenkwandeling kan alleen of met groepjes worden gedaan, op elk moment van de dag in de periode van zaterdag 23 april tot en met 5 mei.
Op 4 mei om 19.30 uur is de jaarlijkse herdenking op het Kastanjeplein in Amsterdam.
https://4en5meiamsterdam.nl/events/herdenking-oosterparkbuurt/
Foto boven: Joodsche Markt op het Waterlooplein, 1940-43 - collectie NIOD
Foto onder: Marktkaart Hijman Lierens, 1935 - Stadsarchief Amsterdam



